Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/prikfmxx/public_html/wp-includes/functions.php on line 5866
Любов и ориз – Валери Попова, 11 г. – Безценни приказки

Имало едно време-котка. Тя се казвала Ний Я и познавала бялото слънце-Сората. Ний Я била много енергична дебела, жълта котка която обичала да си похапва оризови топки.

Един ден когато отивала до пазара за да си купи оризова топка с риба тон, паднала от една скала и си казала, че това е краят. Изведнъж усетила, че не пада, ами стои неподвижна във въздуха. Тя протегна ръцете си и видя, че на мястото на лапите й имаше човешки ръце. Ний Я се бе превърнала в хубава стройна мома, имала бляскави зелени очи и големи бели криле. Тя полетя и се качи на един облак, но докато се качи на него бе станало вечер и реши да пренощува там.

Когато слънцето изгря то я зърна и се влюби в нея. То я наблюдава дълго време и му се прийска да се ожени за нея. Ний Я се събуди и реши да се прибере вкъщи.

Слънцето отиде при сестра си Ай-червения ангел на любовта. Тя бе много красива девойка с дълга лилава коса, червени очи и огромни искрящи червени криле.

– Защо си тук братко,да не би да се влюби най-накрая?-любопитно запита Ай.

– Влюбих се, да! В ангел с бели крила! – радостно изкрещя слънцето.

– Ангела с бели крила? Та тя преди беше онази дебела котка която изкупуваше оризовите топки на пазара. Ангелът на добротата я преобрази, но щом си влюбен ще ти помогна.

След като каза това тя яхна един Айсър- смесица от кон и дракон и се запъти към дома на Ний Я. Когато приближиха тя поливаше цветята на двора. Те се приземиха до нея, а тя гледаше Айсъра учудено понеже тя никога не бе виждала такова създание. Ай слезе на земята и започна да говори:

– Здравей, аз съм Ай сестрата на бялото слънце- Сората. Аз съм ангела на любовта- рече Ай.

– Аз съм Ний Я, ангела на красотата. Вие какво търсите тук? – попита Ний Я

– Дойдох тук защото брат ми се влюби в теб и съм тук за да те взема. Ти трябва да се омъжиш за него! – настояваше Ай.

– Как така ще се омъжа за него, та той е слънце,а аз- ангел? – запита Ний Я

– Виж не знам дали знаеш, но слънцето или по скоро бялото слънце не е светещо кълбо което излъчва светлина. Той е прекрасен момък който използва магия за да праща светлина и топлина на тази земя. Сега идваш ли? – измърмори Ай.

Ний Я поклати глава и те двете се качиха на Айсъра и полетяха към бърлогата на Ай, където ги чакаше Слънцето.

Ний Я скочи от Айсъра и не можа да повярва на очите си. Слънцето бе младо момче което имаше огромна бляскава бяла коса която носеше на конска опашка и жълти очи които те пленяваха. Сората я погледна и й се усмихна.

– Ний Я, ще се омъжиш ли за мен? – с надежда отговорът да бъде “да“ попита Сората.

Ний Я поклати глава в отговор. След два дни те вдигнали голяма сватба пили, яли,веселили се и каквото друго се сетиш цели осем дни и осем нощи.