Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/prikfmxx/public_html/wp-includes/functions.php on line 5832
Проклятието на девойката – Даниела Маркова, 11 г. – Безценни приказки

Имало едно време цар, който живеел в голям и хубав дворец.Той бил с добро и чувствително сърце.

Един ден видял много красива и грижовна девойка,която хранела бездомните животни,грижела се за тях и им помагала. Още от пръв поглед царят се влюбил в нея, но винаги като правил опити да се приближи, девойката побягвала в гората. Това много натъжавало владетеля,  затова решил да я проследи.

При следващата им среща, момата отново избягала, но владетелят се скрил зад един храст и я наблюдавал. Видял, че тя се превръща в стара жена и  не можал да повярва на очите си.Старицата се натъжила. Когато я видял, царят отишъл до нея, утешил я и избърсал сълзите й. Девойката му разказала за историята и проклятието си,че злият цар от царството я проклинал всяка вечер да се превръща в стара и безпомощна жена,защото се ядосал,че тя е толкова хубава,а  неговите две дъщери били много грозни.

Момата обяснила на царя,че проклятието мойе да се развали,ако вземат короната на злия владетел и го свалят от трона. Но за тази цел трябва да стигнат до двореца му.

Двамата минали през много изпитания и трудности,прекосили различни реки и планини и най-накрая стигнали до тъмния и мрачен дворец. Влезли вътре и видели лошия цар. Добрият владетел го предизвикал на дълъг и изморителен двубой. Накрая победил царят с доброто и нежно сърце. Взел короната и я поставил на главата  на момата. Тя отново се превърнала в красиво и добро момиче. Царят и девойката решили да се оженят.

Вдигнали голяма сватба и заживели заедно до края на дните си.