Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. You need to pass an array of types. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.6.1.) in /home/prikfmxx/public_html/wp-includes/functions.php on line 5866
Ценности – Безценни приказки

Ценностите са като добрите феи в приказките, които се появяват в трудните моменти, когато се чудим как да постъпим. Ценностите са като стрелката на компас, който носим в сърцето си, която ни сочи верния път. И макар и понякога да не подозираме, че ценностите са вътре в нас, те винаги са там и ни помагат да правим добро, да не нараняваме и да помагаме на другите, да знаем кое е правилно и грешно, да създаваме красиви неща и да подаряваме щастие на другите. Ценностите са силите и знанията, които ни правят добри герои в живота.

 

ЛЮБОВ

Любовта е онова чувство, заради което героите в приказките са готови да минат през девет планини в десета, да преплуват морета и океани, да се изправят срещу страшни чудовища и да ги победят. Любовта ни прави щастливи и ни кара да се усмихваме, дава ни криле и ни закриля по пътя към доброто. Любов е когато чуваме „обичам те” преди да заспим, когато държим за ръка братчето или сестричето си, когато сме с приятелите си и когато сме щастливи. Любов е когато Хензел и Гретел не се разделят в гората или когато принца търси Пепеляшка само с една пантофка. Любовта е вътре в нас и навсякъде около нас.

СВОБОДА

Свободата е да бъдем себе си, да правим това, което обичаме и да бъдем щастливи. Свобода е да бъдем приятели с когото поискаме, като Мечо Пух и Прасчо и да обичаме когото поискаме, като малката русалка и принца. Свободата ни дава сили и вяра да вървим уверено по своя път; също като любовта, тя е чувство, което се намира в нас и което е безценно. Само ако сме свободни, можем да направим света по-добър.

СПРАВЕДЛИВОСТ

Справедливостта е когато, като в приказките, доброто победи и когато лошите герои получат своето наказание. Когато защитим по-слаб от нас човек, когато разкрием нечия лъжа, когато истински се борим за своята мечта и я постигнем – това е справедливост. Важно е на света да има справедливост, за да се чувстват хората добре, а тези, които са постъпили зле – да не повтарят своят грешка. Така, както никой повече няма да се присмее на грозното пате, когато то става лебед.

ОБЩО ДЕЙСТВИЕ

Общо действие е когато се събираме с други хора, наши приятели или не, за да постигнем нещо заедно – да посадим дръвчета и да се роди гора, да защитим своя град, да изиграем някоя пиеска и да направим родителите си щастливи. Общо действие е когато Бременските музиканти се качват един върху друг, за да изплашат разбойниците. Общото действие е като хорото, което не може да изиграем, без да се хванем за ръце.

РАЗВИТИЕ

Развитието е когато отделните хора и техните семейства живеят все по-добре, а техните села, градове и държави стават все по-чисти и красиви. Развитие е когато децата порастват и стават още по-добри и умни хора или когато лошите герои стават добри – като принцът в Красавицата и звяра.

ОТГОВОРНОСТ

Отговорността е когато спазваме обещанията си, когато не повтаряме грешките си, когато се грижим за тези, които обичаме и не нараняваме другите хора. Отговорност също е да пишем домашните си, да изведем кучето на разходка, да поливаме цветята и да чистим стаята си. Пинокио става истинско момченце, когато спира да изрича лъжи и става отговорен да говори само истината.

ПРОЗРАЧНОСТ

Прозрачност е когато не крием какво мислим или правим, когато обсъждаме с другите плановете си и заедно взимаме решения. Прозрачност е когато винаги сме честни, за да ни се доверяват хората около нас. За да се случи това, не бива да лъжем като лисицата в Болен здрав носи или като вълкът в Червената шапчица.